Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výskyt

3. 11. 2008
Vlci díky své přizpůsobivosti osídlili téměř celou severní plokouli od horkých polopouští až po severské tundry. Vlci obývají lesy, nížiny, roviny ale i horské oblasti. Nebýt člověka pravděpodobně by časem osídlili celou Zemi. Až člověk je dokázal vytlačit do nepřísupných horských oblastí. Vlk ke svému přežití potřebuje prostor o rozměrech od 100 so 1000km2. Dnes je vlk celosvětově kriticky ohrožený druh. Teritorium jeho souvislého rozšíření v evropě tvoří pás táhnoucí se od severní Skandinávie přes Finsko, Rusko a Karpaty až na Balkán. Mimo to se vlci vyskytují v jižní skandinávii (norsko-švédská hranice), na Pyrenejském poloostrově, Apeninském poloostrově a v Alpách ( Itálie, Francie, Švýcarsko). Ve střední evropě obývají severovýchodní část polska, další významné teritorium je v západních karpatech na severu slovenska a jihu polska. Toto teritorium vlci v posledních letech rozšiřují směrem na západ a dostávají se tak až do Beskyd.
Ani v Severní Americe není situace o mnoho lepší. Větší populaceje pouze v Kanadě a na Aljašce. V ostatních státech USA byli vlci prakticky vyhubeni. V současnosti běží několik programů na jejich opětovné navrácení do přírody. Populace na blízkém a středním východě a v severní Indii  jsou značně zredukované. O populaci v Rusku a Číně nejsou známy bližší informace, velmi pravděpodobně je ale také zradukována.